Candidatura d'Unitat Popular

Sant Sadurní d'Anoia

El govern municipal aprova els pressupostos 2017 sense el consens de l’oposició

El darrer ple de l’any va servir perquè l’equip de govern portés a debat la seva proposta de pressupostos per al 2017. La CUP va lamentar un cop més la manca de debat polític i la falta de voluntat de l’equip de govern per obrir un diàleg sincer amb els grups de la oposició. Les crítiques van ser similars a les del mateix ple de l’any passat. L’equip de govern, lluny de corregir actituds, insisteix en seguir actuant d’esquenes a la resta de partits i utilitzant la seva majoria absoluta com un martell que els hi estalvia buscar acords més enllà del pacte entre CiU i ERC.

La CUP va expressar el seu vot contrari a la proposta de pressupostos argumentant motius de fons i de forma. Més enllà de la manca de debat i voluntat d’acord per part de l’equip de govern, va lamentar l’oportunitat perduda de concretar eines de participació ciutadana. Aquests pressupostos no tant sols no garanteixen mecanismes de participació, una de les prioritats cupaires, si no que tampoc preveuen l’objectiu de realitzar uns pressupostos participatius tal i com havia proposat la mateixa CUP a través d’una moció en un ple anterior.

D’altra banda, la CUP entén que els pressupostos són el document polític que ha de reflectir les línies d’actuació general de l’Ajuntament. Una vegada més, es manifesta que en aquests pressupostos és impossible visualitzar quin projecte té l’equip de govern. De fet, les regidores de la CUP van retreure al govern que són uns pressupostos merament tècnics que es limiten a copiar els de l’any anterior, sense cap idea ni política innovadora.

Pel que fa al contingut,  és evident que no es pot desvincular el debat pressupostari del debat d’ordenances, que és el que determina el gruix dels ingressos dels que disposarà l’Ajuntament i que condiciona la possibilitat de despesa. El regidor de la CUP, Jordi Pujol Lizana, va retreure a l’equip de govern que si s’haguessin acceptat les propostes de la CUP en matèria d’ordenances, es podria haver disposat de més recursos per a inversions o serveis socials. En el debat d’ordenances, la CUP va fer propostes en la línia d’avançar cap a la fiscalitat progressiva com ara apujar l’IBI als qui més tenen, o apujar l’Import d’Activitats Econòmiques, que paguen les grans empreses.

Finalment, des de la CUP es va retreure la manca de planificació del govern i es va posar com a exemple la política d’inversions, demanant per enèsima vegada la realització d’un pla d’equipaments.

 

 

La CUP va lamentar un cop més la manca de debat polític i la falta de voluntat de l’equip de govern per obrir un diàleg sincer amb els grups de la oposició.