Candidatura d'Unitat Popular

Sant Sadurní d'Anoia

La CUP de Sant Sadurní considera insuficient el procés de pressupostos participatius

Aquest dimarts dia 12, el govern de l’Ajuntament de Sant Sadurní, amb l’alcalde Josep Maria Ribas, i la regidora de participació ciutadana, Maria Surià, al capdavant, han fet públics els resultats de les primeres fases del procés de participació.  Després de la valoració tècnica, han passat el tall 19 de les 46 propostes que es van presentar.

La CUP lamenta que, malgrat que van ser precisament els cupaires qui van fer la proposta de dur a terme uns pressupostos participatius, des de l’equip de govern en cap cas hagin volgut treballar conjuntament el projecte. Una actiud que contrasta amb la mà estesa que ha ofert la CUP en tot moment: el portaveu dels cupaires va demanar en diverses ocasions, inclòs en el ple municipal, que es comuniquessin el desenvolupament i els resultats del procés participatiu als grups de la oposició. Tot i així, finalment se n’han assabentat per la premsa.

La CUP però, vol posar en valor la quantitat de propostes que s’han presentat. Aquest fet demostra que Sant Sadurní és un poble viu que demanda més participació ciutadana. Malgrat la bona resposta de la gent, la CUP posa en qüestió la voluntat política de l’equip de govern que ja va començar aquest procés amb una dotació pressupostària inferior del que seria desitjable. La partida dedicada a ala iniciativa és de 90.000€, un 0,5% del pressupost total de l'Ajuntament de Sant Sadurní per a l'exercici 2018.

D’altra banda, des de la CUP també es critica que no hi hagi hagut realment un procés de debat col·lectiu que hagi permès socialitzar les propostes i treballar-les conjuntament. De la mateixa manera, es posa en qüestió que s’hagin destinat els esforços necessaris en matèria de difusió. Aquesta mancança ha fet que, per una banda el procés participatiu no arribés al conjunt de la població, i per l'altra ha fet que molts dels participants no tinguessin clar quines eren les limitacions de les propostes que es podien presentar. Aquest fet explicaria perquè 17 de les propostes presentades, gairebé un terç d'elles, no han passat el tall per no complir les bases.

La CUP demana a l’equip de govern que faci un esforç de comunicació en l’última fase del procés participatiu per tal de garantir la millor participació possible. A més, es posa a disposició de l’equip de govern per començar a treballar des d’ara mateix per als pressupostos participatius de 2019.

Malgrat la poca voluntat de l’Ajuntament, la CUP valora positivament que s’hagin fet 46 propostes i entén que demostra que hi ha una clara demanda de més participació